Photoshop tips

Geplaatst op: 05-04-2013

Photoshop is een ontzettend uitgebreid programma. Het team achter deze website ontdekt nog steeds nieuwe functies en trucjes om foto's en afbeeldingen te verfraaien. Wij hebben enkele simpele en ontzettend handige tips voor jou op een rijtje gezet. Met deze tips kun je eenvoudig een mooi resultaat bereiken. Leer gemakkelijk en snel om te gaan met Photoshop met onze tips en tutorials.

1, De color picker

Heb je ergens een mooie kleur gezien en wil je deze graag ook gebruiken? Je kunt een exacte kleur achterhalen wanneer je gebruik maakt van de color picker. Open de afbeelding in photoshop (of maak een printscreen en open deze in Photoshop) en achterhaal de kleur. Ontzettend gemakkelijk.

2, Effecten kopiëren

Stel je hebt een layer mooi opgemaakt met effecten zoals een schaduw en een 'glow', en nu wil je deze exacte effect instellingen gebruiken op een andere layer. Dat kan. Houdt de ALT toets ingedrukt, klik het Fx symbooltje in de oorspronkelijke layer aan en sleep het naar de layer waar je het effect ook wilt toepassen.

3, Gebruik de rulers

Wil je graag secuur en precies werken? Activeer de rulers met 'crtl R'. Bovenaan en links van je werkblad zijn nu twee witte 'meetlinten' verschenen. Wanneer in een meetlint klikt en vervolgens de cursor richting werkblad sleept, zie je dat er een lichtblauw liniaal is verschenen. Je kunt er zo veel op je werkblad plaatsen als je wil. Ben je ze beu? Sleep ze gewoon terug in het meetlint en ze zijn weg. Deze linialen zijn vooral handig om afbeeldingen te uitlijnen, lijnen te trekken en precieze selecties te maken.

4, Combineer tekst met een afbeelding

Wil je je tekst opfleuren met een mooi patroontje in plaats van een saaie eentonige kleur? Dat kun je eenvoudig voor elkaar krijgen. Maak een tekstlaag en typ je tekst in een witte kleur. Vervolgen plaats je de afbeelding in een nieuwe laag boven de tekstlaag. Houdt de ALT toetst ingedrukt en klik op de scheidingslijn tussen de twee layers. Nu zijn de layers gekoppeld en heeft de tekst het patroon van de foto gekregen. Simpel en leuk.

Nog een kleine beginnerstip: maak áltijd een kopie van je oorspronkelijke werk. Mocht je de aanpassingen niet mooi vinden, dan kun je de bovenliggende lagen eenvoudig verwijderen en opnieuw beginnen